Această zi, nu sărbătorește doar bogăția culturilor mondiale, ci și rolul esențial al dialogului intercultural în favoarea păcii și a dezvoltării durabile.

De data aceasta nu avem vești bune, dar este imposibil să nu menționăm care este realitatea zilnică pentru milioane de oameni afectați de război. O mare parte a acestor oameni, care au devenit refugiați, se datorează războiului.

Suntem de părere că această zi ar trebui folosită pentru a aminti lumii despre cât de distrugător este războiul și apartheidul și ce beneficii am avea dacă nu s-ar mai produce și folosi arme, în acest moment al civilizației.

Tortura și izolarea sistematică a poporului palestinian de către armata israeliană, începând cu mai 1948, când Israelul a fost declarat oficial stat, ar fi putut fi prevenite. Pentru a preda o bucată de pământ israelienilor, s-a creat un conflict între cele două culturi, care se desfășoară până în prezent. Acest conflict a înrăutățit dialogul intercultural și a adus un război interminabil între ei. Israelienii reprezintă populația cea mai bogată, sunt a 4-a putere militară din lume și sunt susținuți de guvernul și armata SUA. Tot aici se găsesc cele mai mari rezervoare de petrol din lume.

Poporul palestinian este izolat în Westbank, unde locuiesc 3 milioane de oameni, și pe fâșia Gaza, unde sunt aproape 2 milioane de oameni, pe un mic deșert la marginea Mării Mediterane. În ambele locuri se stabilesc tot mai mulți israelieni. Palestinienii folosesc pietre pentru a se apăra împotriva dronelor și armelor de înaltă tehnologie sau merg ca bombă vie în locuri publice din Israel.

Ultima dispută a început cu câteva zile în urmă, deoarece israelienii au provocat o luptă la o importantă moschee, care se află în Ierusalim. Această luptă a fost preluată de Hamas, care este conducerea militantă a palestinienilor, lansând rachete din Gaza pe teritoriul Israelului, unde până acum au fost ucise 12 persoane.

De la acest conflict provocat la moscheea din Ierusalim, armata israeliană a ucis 230 de palestinieni și a rănit 1 730 persoane. Explicația lor este că îi vizează pe liderii Hamas, care trăiesc sau lucrează împreună cu civilii.

58 000 de palestinieni au devenit refugiați ai războiului.

Infrastructura din Gaza este slăbită de război. Aprovizionarea medicală este blocată. Apa și electricitatea lipsesc.

Organizațiile pentru pace ONU, actualul guvern din SUA și palestinienii înșiși speră că poate exista un acord cu israelienii, o împărțire echitabilă a pământului, urmată de pace.