În fiecare an, 1 decembrie este Ziua Mondială pentru combatere SIDA. Membrii Humana People to People au ajutat în ultimii 20 de ani mai mult de 20 de milioane de persoane diagnosticate cu HIV și SIDA. Ajutorul presupune mobilizarea comunităților pentru inițiative de informare și prevenire a bolii, în Africa, India și China.

Sindromul imunodeficienței dobândite (SIDA) este o afecțiune cronică, care poate pune viața în pericol, cauzată de virusul imunodeficienței umane (HIV). Prin deteriorarea sistemului imunitar, HIV interferează cu capacitatea organismului de a combate infecțiile și bolile.

HIV este o infecție cu transmitere sexuală. Poate fi răspândit și prin contactul cu sânge infectat sau de la mamă la copil în timpul sarcinii, nașterii sau alăptării.

Nu există nici un remediu pentru HIV / SIDA, dar medicamentele pot încetini dramatic progresia bolii. Aceste medicamente au redus decesele provocate de SIDA în multe țări dezvoltate.

Abandonarea oamenilor nu este o opțiune dacă vrem să reușim. Eliminarea stigmatizării și discriminării, conștientizarea valorii umane și fundamentarea răspunsurilor pe care le avem, raportate la drepturile omului, sunt esențiale pentru a pune capăt pandemiilor HIV și COVID-19.

Am văzut cum criza COVID-19 a exacerbat provocările cu care se confruntă persoanele care trăiesc cu HIV. Observăm provocările pentru accesul la asistența medicală și cum criza a evidențiat inegalitățile sociale și economice care cresc vulnerabilitatea grupurilor marginalizate, precum cele cu HIV.

Activitățile Humana People to People pentru combatere HIV și SIDA

Programul Humana People to People pentru combatere HIV și SIDA se numește: Controlul Total al Epidemiei (TCE). Acest program oferă speranță, salvează vieți și construiește rezistența în rândul oamenilor împotriva consecințelor HIV și SIDA. Fiecare persoană trebuie să ia o decizie fermă de a nu se infecta cu HIV și de a evita transmiterea virusului.

Colaborarea cu grupuri greu accesibile necesită strategii inovatoare. TCE funcționează din interiorul comunităților. Împuternicește oameni să dezvolte comunități sănătoase și să dobândească cunoștințe și informații esențiale în prevenirea și combaterea HIV. Abordarea membrilor TCE se axează pe mobilizarea comunității, testarea HIV, testul pentru tuberculoză (TB), recomandări pentru tratament și sprijin pentru aderarea la tratament.

În colaborare cu programul UNAIDS 95-95-95, membrii Humana People to People se implică pentru a se asigura că oamenii își cunosc diagnosticul HIV, primesc tratamentul de care au nevoie și oferă suportul necesar ca oamenii să fie deschiși pentru acest subiect și să fie activi în viața socială și personală.

Membrii Humana People to People și-au concentrat activitatea în domeniul combaterii HIV / SIDA în Botswana, Malawi, Mozambic, Namibia, Africa de Sud, Zambia și Zimbabwe. Membrii HPP au efectuat, de asemenea, eforturi de control al HIV / SIDA în Angola, RDC, Guineea Bissau, India și China de-a lungul anilor.

Damiana, colega noastră din Spania, ne-a povestit despre diagnosticul ei HIV pozitiv

Salutare,

Mă numesc Damiana și lucrez pentru Humana Spania. Sunt o persoană care trăiește cu HIV din 1983, când HIV era încă foarte necunoscut pentru mulți.

Timp de 12 ani am lucrat în diferite țări din Africa, ultima fiind Namibia, unde am petrecut 8 ani în proiectul TCE (Controlul Total al Epidemiei).

Namibia, una dintre cele mai afectate țări, a obținut rezultate foarte bune și o mobilizare însemnată. Acestea s-au datorat și implicării guvernului său, care nu a ezitat să mobilizeze toate resursele necesare pentru a opri epidemia.

Activitățile programului TCE se aliniază cu obiectivele UNAIDS 95-95-95 ale ONU pentru a pune capăt HIV / SIDA până în 2030. Obiectivele 95-95-95 urmăresc să asigure că 95% din toate persoanele care trăiesc cu HIV își cunosc statusul și 95 % din toate persoanele care trăiesc cu HIV au acces la terapia antiretrovirală (ART).

În fiecare an, la 1 decembrie, lumea comemorează Ziua Mondială de combatere a SIDA. Oamenii din întreaga lume se unesc pentru a arăta sprijin pentru persoanele care trăiesc și sunt afectați de HIV și pentru a-și aminti de cei care și-au pierdut viața din cauza SIDA.

Ziua Mondială de combatere SIDA rămâne la fel de relevantă astăzi, așa cum a fost întotdeauna, reamintind oamenilor și guvernelor că HIV nu a dispărut. Din acest motiv, trebuie să continuăm lupta în fiecare an și, în același timp, să sărbătorim toate victoriile obținute în acești 20 de ani.

Vă încurajez să dedicați 5 minute acestei cauze pe 1 decembrie pentru a nu uita că există mulți oameni care au nevoie de ajutor în întreaga lume.

Programul TCE urmărește să îmbunătățească comportamentul în comunități și în grupurile cu risc de infectare. Ajută la sprijinirea orfanilor, a copiilor vulnerabili și a persoanelor care trăiesc cu HIV / SIDA și se adresează educatorilor și copiilor din școli. TCE sprijină luarea deciziilor individuale, în principal în ceea ce privește abstinența și fidelitatea, prevenirea transmiterii de la mamă la copil (PMTCT), accesul la îngrijirea la domiciliu și servicii de consiliere și testare voluntară.

6,6 milioane oameni au fost contactați în 2019, în 13 țări prin 307 unități de sănătate Humana People to People.

Nu există nici un remediu pentru HIV / SIDA, dar medicamentele și un regim sănătos pot încetini dramatic progresia bolii. Programele Humana People to People susțin conștientizarea acestui diagnostic și încurajează dialogul pe această temă.